Locomotiva

Locomotivă este un vehicul motor de cale ferată cu sursă de energie proprie sau străină, pentru producerea forței de tracțiune necesară la remorcare, fără ca vehiculul să transporte sarcini utile. Drept sursă de energie proprie se folosește arderea combustibililor. Locomotivele pot fi cu ardere externă, de exemplu a cărbunilor, folosind ca agent termicaburul în mașini cu abur, sau cu ardere internă, de exemplu a combustibililor lichizi, în motoare diesel. Drept sursă de energie externă se folosește curentul electric, preluat dintr-o rețea de alimentare.

Locomotiva cu abur

Are ca sursă de energie primară arderea lemnului,cărbunilor, ulterior motorină, sau benzină acestea din urmă fiind locomotive care au realizat viteze mari.

Combustibulul necesar era situat în spatele locomotivei în tender, apa necesară era într-un cazan care era completat după necesitate în gară.

Locomotiva cu abur a fost una ditre principalele mijloace de transport, până în anul 1960 în SUA și Elveția,1977 Germania de vest, 1988 Germania Democrată când a fost scoasă din funcțiune ultima locomotivă cu abur. In prezent locomotiva cu abur funcționează încă în unele țări din Asia și Africa, în Europa fiind folosită numai în scopuri turistice.

Clasificare

Mai demult locomotivele erau clasificate după capacitatea locomotivei și utilizarea ei, astfel erau:

  1. locomotive pentru tren accelerat
  2. locomotive pentru tren personal
  3. locomotive pentru tren de marfă
  4. locomotive pentru manevră și
  5. locomotive mici, sau pentru linie (cale ferată) îngustă
Intre timp au apărut locomotive puternice standard cu peste 200 km/h sau viteze și mai mari, dispărând clișeul din trecut al unui accelerat alcătuit dintr-o locomotivă cu 3 - 4 vagoane.

Locomotive diesel

Locomotivă diesel-mecanică

Locomotiva diesel-mecanică este similară constructiv unui autovehicul rutier,în sensul că sistemul de propulsie este format dintr-un motor cu ardere internă(Diesel sau mai rar Otto) un ambreiaj și o cutie de viteze mecanică. Aceste soluții tehnice sunt viabile până la puteri de 300 kw în concluzie sunt utilizate numai pentru locomotive de manevră sau pentru asa numitele automotoare Diesel.locomotiva diesel mecanica fabricatie FAUR(23 August) din parcul CFR

Locomotivă diesel-electrică

Are ca sursă de energie primară motorina. Este acționată de un motor diesel, care antrenează un generator electric de curent alternativ sau continuu. La locomotivele cu generator de curent alternativ, curentul este redresat într-un sistem cu diode de putere și alimentează motoare electrice de curent continuu care antrenează roțile (transmisie ca-cc). Cele care au si motoare de tractiune de curent alternativ, primesc curentul de la generatorul de curent alternativ prin intermediul redresorului, care mai departe il transmite unui invertor pentru a ii regla tensiunea si frecventa (transmisie ca-ca). Locomotivele cu transmisie cc-cc isi alimenteaza motoarele electrice de curent continuu direct de la generatorul de curent continuu, fara a mai fi nevoie de redresor, invertor etc.

Locomotiva diesel hidraulică

Are ca sursă de energie primară motorina. Este acționată tot de un motor diesel, a cărui putere se transmite roților printr-o transmisie hidraulica. In Romania s-au construit pentru puteri mai mici decât cele diesel-electrice.

Locomotivă electrică

Are ca sursă de energie primară curentul electric de înaltă tensiune (în România la 27000 de volți.). La locomotivele romanesti curentul alternativ de înaltă tensiune cules din rețeaua catenară este transformat în curent continuu care alimentează motoare electrice de curent continuu care antrenează roțile. Curentul este captat de pantograf, ajunge prin intermediul unor dispozitive (bare de legatura, intrerupator principal-disjunctor, izolator de trecere etc) in transformatorul principal care pe langa rolul de coborare a tensiunii are rolul si de reglare a tensiunii pentru motoarele de tractiune. Mai departe tensiunea este redresata (cu ajutorul redresoarelor cu diode cu siliciu) si este transmisa motoarelor electrice. Locomotivele de ultima generatie, capteaza de obicei da la catenara tot tensiune alternativa si o transmit transformatorului prin dispozitive asemanatoare locomotivelor roamanesti. La acestea transformatorul are rolul doar de cobaorare a tensiunii, nu si de reglare. Mai departe tensiunea este redreasata, transmisa unor invertoare care au rolul de a varia tensiunea si frecventa (rol de reglaj) si in final primita de motoarele electrice de curent alterntativ.

Locomotivă de tip Maglev

Are ca sursă de energie primară curentul electric de înaltă tensiune.

Galerie de imagini